* * * VÅR GUIDE TILL ST PAULI * * *

Tipsa gärna i gästboken!

Astra
Det lokala bryggeriet, ligger bredvid snuthäcken (David Wache) nära Reeperbahn. Klassisk sponsor till St Pauli. När man dricker öl dricker man Astra!

Bierstube
Klassiska tyska ölsjapp, har oftast hyggliga priser och lättare förtäring. Finns även lite mer trendiga hak av östra Söder karaktär. Men vill man ha riktiga tyska schlagers och dålig luft rekommenderas ölstugorna.

Biljetter
Det är ofta fullsatt när St. Pauli lirar. Att ha biljetter till matchen är starkt rekomenderat! Kontakta biljettkontoret tel. +040/317 96 112 eller mejla: kartenfan@fcstpauli.de. Fanladen säljer en del biljetter till Gegengerade.

Boende
Det finns massor av billiga hotell vid Reeperbahn, om dessa är till för att bo i eller inte vete fan. Vi rekommenderar Schanzenstern (Barthelstr.12) vid Sternschanze, Stern (Reeperbahn 154) och Pacific Hotel (Neuer Pferdemarkt 30-31). Alla är billiga och bra, på ett av dem får man till och med frukost! Vilket avslöjar vi dock inte, häng med på en resa och ta reda på det!

D-Mark
Finns inte längre. Tiden då den stolta marken regerade är över. Istället får vi numera nöja oss med den monopolpengsliknande Euron och de ännu mindre mynten Cent..

Döner
Kebaben heter så här. Får absolut inte missas! När en svensk kebab är en slafsig nödlösning är en tysk kebab en av resans höjdpunkter! Prova också Turkische Pizza.

Fanladen
Här kan man köpa/boka matchbiljetter, tjacka souvenirer, dricka öl inför matcherna. Föreningen bakom Fanladen ordnar dessutom bortaresorna. Tel. +040/4 39 69 61. Öppet tis-fre.15.00-19.00 samt två timmar före och efter hemmamatch. Har numera flyttat till Brigittenstrasse 3.

FC St Pauli
Bildades 1910 och har alltid varit i skuggan av lokala konkurrenten HSV. Upp och ner, för det mesta ner. Hemarenan Millerntor ligger på det gamla nöjesfältet Heiligengeist Feld, matchtröjan är brunvit.

Freundschaft
St Pauli supportrarna har vänskapsgrej med skotska Celtic. Det finns delade halsdukar, och allt är i god ordning. Men det som är lite av kulturchock är att man också har freundscaft med andra tyska lag, även såna som spelar i samma liga. Även andra tyska lag har sådana här freundschaftsprylar. Lite bisarrt men antagligen ganska trevligt. Köln och Schalke verkar många Paulianer ha ett gott öga till. Alla lag med stort fascistrykte har man inget till övers för (Rostock, Hertha, HSV).

Gegen rechts
Mot högern. Fascister inom fotbollen har varit ett stort problem de senaste 10 åren i Tyskland. St Pauli har profilerat sig som en klubb som tar aktiv ställning mot extremhögern.

Gegengerade
Ståplatsläktaren på Millerntors östra långsida. En rysare. Var i god tid om du har biljetter dit (men också till norra ståplats, Nordkurve). Södra stå är för besökande men det kan finnas platser även för hemmafans. Västra långsidan är bara sittplats.

Gröna/svarta män
i gröna bilar ska man se upp med, det är nämligen poliser. 'Verstehe nicht, ich bin schwedische turist' kan ibland funka. Typ.

Hafenstrasse
Den klassiska gatan vid floden Elbe där det på åttiotalet fanns flera ockuperade hus. En samlingsplats och symbol för vänsterradikaler och autonoma. Husen är numera legaliserade och det bor fortfarande många vänsterradikaler i området. Här finns krogen Onkel Otto.

Historia
St. Pauli har självklart en historia. Liten trevlig historik kring supportrarna har vi snott från Der Uberstieger, läs den!

HSV
Hamburger Sport Verein, ärkerivalen till St Pauli. Har många högerhuliganer i sin klack.

Imbiss
Snabbmatshak och gatukök. Härliga bockwurst eller bratwurst. I St Pauli finns massor av turkiska Imbiss med jävligt god mat. Alla imbiss säljer naturligtvis starksprit!

Jolly Roger
En pub som drivs av supporterföreningen Ballkult. Mycket Oi!, ska och punk. Trevligt. Budapester Strasse Nr. 44, ett stenkast från Millerntor. Öppet varje kväll från 20.00, matchdagar 2 timmar innan avspark. Kolla aktuellt program på www.ballkult.de

Kicker
Har inte ett smack med störiga småungar från förorten att göra utan är ett mycket socialt spel som favoriseras av tyskarna. Det påminner om ett traditionellt hockeyspel fast sporten är fotboll och man spelar det på fel ledd.

Max Bar
Schucker pub. Helt tillägnad den heliga treenigheten, fotboll, punk och alkohol. Här spelas också det eminenta spelet Kicker i tid och otid. Det är beläget på Paul Roosen Str. 35. De har en egen tuff hemsida på www.max-bar.de

Millerntor
Hette egentligen Wilhelm Koch stadion fram tills för några år sedan. I folkmun har stadion sedan länge kallats Millerntor, efter den stadsport som pryder Hamburgs stadsvapen och som låg i St Pauli. Koch var St Paulis president under Hitlerperioden och är ett namn som förknippas med nazismen. Säsongen 98/99 beslöt klubben att ändra det officiella namnet som en följd av de historiska fakta om Kochs medlöperi som tagits fram.

Pant
Väldigt många krogar tar pant (ca 50 cent, säkert mer på vissa ställen...) på flaskor och glas. Konstig kultur som man aldrig vänjer sig vid.

Pferdewurst
Korvar av alla de slag finns det gott om. Kan man ingen tyska kan det vara bra att veta att pferdewurst är hästkorv.

Reeperbahn
Ett schysst gammalt postpunk band från Stockholm men också den bisarra gata som löper genom St Pauli. Porrklubbar, prostitution och sprutnarkomani med anor sedan lång tid. Absurt dagtid, megaabsurt på natten. Men allt är inte bara sex. Den 600 meter långa gatan är också känd som Hamburgs ledande nöjes- och musikgata.

St Pauli
Gammal hamnarbetarstadsdel i Hamburg. Känd för "nöjes"-området vid Reeperbahn och FC St Pauli.

Star Club
På 60-talet en världskänd rockklubb på Grosse Freiheit vid Reeperbahn. Här lirade Beatles, Animals och naturligtvis även Jerry Williams. Nuförtiden lanserar sig FC St Pauli som The Star Club.

Supporterklubbar
St Pauli har ett 100-tal supporterklubbar, några stora, allmänna klubbar men de flesta är mindre kompisgäng. Vi träffade ett gäng som hette något i stil med "30+". Vi ville gå med men de trodde inte att vi var över 30 av någon anledning. West Brigade är en klubb med supporters från västra tyskland, Dortmund, Bochum osv. De ordnar resor till matcher och har en suverän hemsida. Ballkult är en kulturinriktad Pauliförening som bl a driver puben Jolly Roger. St Paulis supportrar har en historia av aktivism. I slutet av åttiotalet rensades stadion från rasistiska symboler, man förhindrade att Millerntor revs till förmån för en ny sportanläggning med endast sittplatser. Dessutom har supportrarna jobbat fram lägre priser för arbetslösa och ett matchdagis där föräldrar kan lämna barnen inför avspark.

Trevlighet
St Pauliklacken är kända för att vara mot huliganism och meningslöst våld. Bortasupportrar festar ofta i St Pauli och en del står också i Gegengerade. Trevlighetsgränsen går mot högerhuliganerna.

Tårgas
Kan man köpa legalt i tyskland, (finns på massor av affärer i St Pauli) men det är inte legalt att ta med sig hem. (Varusmuggling kallas det sistnämnda, oftast några tusenlappar i böter (om man åker fast)).

U-bahn
Från Hauptbahnhof till St Pauli kostar det 1,45 euro. Millerntor ligger mellan stationerna St Pauli och Feldstrasse. Har man tänkt bo och vara i St Pauli är det ingen idé att köpa nåt helgpass eller liknande. Allt ligger på gångavstånd.

Öl
Är väldigt billigt. På de stora snabbköpen kan man kan få en Astra för ca: 50 cent. På Jolly Roger så kostar en bärs ca: 2 euro.